ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΗΜΙ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΕΙΣ
Άργυρος
Ασήμι είναι το χημικό στοιχείο άργυρος (Ag) από την λατινική λέξη argentum και την ελληνική αργυρός η οποία προέρχεται από το «αργός» που σημαίνει, λαμπερός. Είναι ευγενές σπάνιο, πολύτιμο μέταλλο, μαλακό και βαρύ, μη τοξικό, με αστραφτερή μεταλλική λάμψη. Έχει την μεγαλύτερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα και την μεγαλύτερη αντακλαστικότητα φωτός απ’ όλα τα μέταλλα.
Το ασήμι είναι γνωστό στον άνθρωπο από την προϊστορική εποχή (3000 π.Χ.) στην Μεσοποταμία, τον Ελλαδικό χώρο, την Αίγυπτο και την Μ. Ανατολή. Στην αργιρίτιδα γη του Λαυρίου, το 600 π.Χ. οφείλει την ακμή της η Αθήνα κράτος. Είναι το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες ως νομισματικό μέτρο. Η Αθηναϊκή Τετράδραχμος ως απόδειξη ότι το ασήμι αγαπά τον ιδιοκτήτη του!
Είναι μέταλλο με αντίσταση στην συσσώρευση βακτηριδίων, γι’ αυτό τον λόγο το δοκιμάζουμε ως κόσμημα. Οι ενώσεις του με κύρια αυτή του νιτρικού άργυρου, δίνει στο μέταλλο τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα κατασκεύαζε φλασκιά και δοχεία νερού, διακοσμημένα με απεικονίσεις από την καθημερινή του ζωή και στα μακρινά του ταξίδια, ένα ασημένιο νόμισμα κρατούσε το νερό καθαρό. Τα ασημένια κουφέτα που χρησιμοποιούμε είναι ντυμένα με φύλλο άργυρου και στην Ινδία με την τεχνική βαράκ «vark» διακοσμούν γλυκά.
Αποτελεί συγκριτικά μία ασφαλή επένδυση και ως μέσο αποταμίευσης παρέχει άμεση ρευστότητα.
Όμως η πιο όμορφη εφαρμογή του είναι αυτή της κατασκευής κοσμημάτων και πολυτελών αντικειμένων. Πιατέλες, μαχαιροπίρουνα, αμφορείς, τα φημισμένα σαμτάνια-κηροπήγια, εικόνες, όπλα, κοσμούν τα αρχαιολογικά μουσεία όλου του κόσμου, δείγματα της συνέχειας του ανθρώπινου πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας έλαμψε ανά τους αιώνες.
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ
Η περιεκτικότητα σε άργυρο ενός κοσμήματος μετριέται σε βαθμούς με κλίμακα των 1.000°. Οι βαθμοί χαράσσονται με ειδική σφραγίδα. Το κράμα 925° αποτελείται από 92,5% άργυρο και 7,5% χαλκό που αποτρέπει το μαύρισμα του κοσμήματος. Ονομάζεται sterling silver, η μορφοποίηση του πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Αγγλία την εποχή του Μεσαίωνα και χρησιμοποιείται έως σήμερα στην κατασκευή κοσμημάτων.
ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ
Το ασήμι δέχεται τη διαδικασία της επιμετάλλωσης κατά την οποία πολύ μικρά στρώματα ενός επιλεγμένου μετάλλου, συνδέονται με χημικό δεσμό σε μοριακό επίπεδο στην επιφάνεια του. Έτσι έχουμε ένα κόσμημα επιχρυσωμένο με επίστρωση χρυσού 18Κ ή ροζ χρυσού αντίστοιχα.
Το ασήμι μαυρίζει : Εδώ έχουμε ένα μύθο και μία πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται την ίδια ασημένια 925° αλυσίδα λαιμού κάθε μέρα και για χρόνια, φορώντας την στη θάλασσα και στο ντουζ και ωστόσο παραμένει κατάλευκη. Σε κάποιους όμως την επόμενη μέρα του πρωτοφορεμένου κοσμήματος η επιφάνεια του σκουραίνει. Το ασήμι αναπνέει! Μία επιδερμίδα με ιδιαίτερα όξινο ph θα δώσει αυτό το αποτέλεσμα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ
Για να έχουν τα κοσμήματα σας, όχι μόνο διάρκεια ζωής μα να παραμένουν λαμπερά αποφύγετε:
- Την επαφή με λάδια και κρέμες σώματος, θεραπευτικές αλοιφές, σαπούνια, ουσίες με βάση το αλκοόλ όπως αρώματα και αντισηπτικά, χημικές ουσίες όπως η λακ, τα αφαλατικά και το χλώριο.
- Την συνεχή έκθεση των μαργαριταριών στο ηλιακό φως, το όμορφο λευκό τους χρώμα θα κιτρινίσει και η ιριδίζουσα επιφάνεια τους θα θαμπώσει. Τα δέρματα θα ξεθωριάσουν και θα σκληρύνουν.
- Την επαφή των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων με τον χυμό των εσπεριδοειδών, θα χάσουν την διαύγεια τους.
- Αρνητικό περιβάλλον είναι το γυμναστήριο (ιδρώτας), οι πισίνες με χλώριο, η θάλασσα (αλάτι), τα ιαματικά λουτρά (χωρίς υπερβολή, μη τα φτάσετε ούτε στην ρεσεψιόν), το ντους με πολύ ζεστό νερό και γενικά την παραμονή τους στην υγρασία.
- Αποφύγετε κατά τη φύλαξη τους τις μη αεροστεγείς συσκευασίες.